Новини

Житлово-комунальні послуги: право користуватися пільгами для ветеранів війни

Зараз багато питань надходить від учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих (померлих) ветеранів війни та сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України щодо права користуватися пільгами на житлово-комунальні послуги. У цьому допомагала розібратися перший заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Леся Неклеса.


Почнемо з правового статусу ветеранів війни. Яким законом України він закріплений?


Правовий статус ветеранів війни, забезпечення створення належних умов для їх життєзабезпечення визначає Закон України від 22 жовтня 1993 року 
№ 3551-XII “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі - Закон).


Відповідно до статті 4 Закону ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни.

Які пільги передбачені українським законодавством для ветеранів війни?


Згідно із вищеназваним Законом  учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам війни надаються наступні пільги:

•    знижка плати за користування житлом (квартирна плата);

 

•    знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб у межах середніх норм споживання;

•    знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Розмір пільг учасникам бойових дій та особам, прирівняним до них, складає 75%, особам з інвалідністю внаслідок війни - 100%, учасникам війни — 50% відповідно до Закону.


Даний Закон регламентує надання пільг членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей Захисників і Захисниць України. Статтею 12 Закону для вищезазначених категорій громадян та членів їх сімей передбачено пільги на оплату газу, електроенергії, опалення, квартплати та інших комунальних послуг. 


Хто належить до членів сім’ї пільговика?


До членів сім’ї пільговика належать дружина (чоловік), їх неповнолітні діти, неодружені повнолітні діти за умови, що вони є особами з інвалідністю з дитинства 1-ї та 2-ї групи, або особи з інвалідністю 1-ї групи. Це також особа, яка проживає з особою з інвалідністю внаслідок війни 1-ї групи, доглядає за цією особою, за умови, що особа з інвалідністю не перебуває у зареєстрованому шлюбі. До членів сім’ї також належать непрацездатні батьки та особи, які знаходяться під опікою або піклуванням особи, яка має право на пільги і проживає разом з нею.


    Коли настає право на отримання пільг?


Право на отримання відповідних пільг настає лише після отримання посвідчення учасника бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого.

    Куди необхідно звертатися особі для отримання пільг та які документи для цього потрібні?


Для отримання пільг необхідно перебувати на обліку в Реєстрі осіб, які мають право на пільги відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29 січня 2003 року № 117 “Про Реєстр осіб, які мають право на пільги”. 


У разі, якщо така особа має бажання скористатися правом на отримання пільги для оплати житлово-комунальних послуг, треба звертатися до Пенсійного фонду України із двома заявами, а саме: заяву про внесення відомостей до Реєстру пільговиків та заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, яка має  містити відомості про членів сім’ї пільговика, отримувані комунальні послуги, спосіб отримання монетизованої пільги (на особистий рахунок заявника у банку, поштою). При поданні заяви про внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги, також слід надавати паспорт громадянина України, документи, які підтверджують право на таку пільгу, а також обліковий номер реєстраційної картки платника податків (за наявності).


Обидві заяви можна подати до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду, Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) або уповноваженої посадової особи виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади. 

Є ще якісь способи подання заяв, окрім особистого?


Так, є. Заяви можна подати й дистанційно - через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) або направити поштою до Пенсійного фонду.

 

А якісь нововведення очікуються для спрощеної подачі даних документів? 


На сьогодні триває впровадження сервісу щодо подання вищезазначених документів у спрощеному порядку відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 року № 1395 «Про реалізацію експериментального проекту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу». Цією постановою передбачена можливість подання одразу однієї спрощеної заяви на внесення даних до Реєстру пільговиків та призначення пільги на ЖКП членами родини пільговиків, які беруть участь у воєнних діях і перебувають на передовій, та не мають змоги особисто подати заяву для реалізації права скористатися соціальним гарантіями, передбаченими державою.


Вищезазначену заяву член сім’ї пільговика може подати теж різними способами: особисто, засобами поштового зв’язку, в електронній формі, зокрема, через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або засобами Порталу Дія.