Новини

Докладно про отримання статусу ветерана війни

На сьогодні урядом визначено пріоритетні напрями та заходи щодо отримання соціальних гарантій та допомог, сприяння вирішенню інших соціально-побутових питань задля  підвищення рівня соціального захисту учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей  загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України (далі –ветеранів війни).


Вирішення питань соціального захисту ветеранів війни здійснюватиметься шляхом реалізації комплексу заходів органами соціального захисту населення, Пенсійного фонду України, комунальних закладів, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.


Впровадження державної ветеранської політики в Україні, вивчення проблем і потреб ветеранів війни сприятиме забезпеченню ветеранів війни гарантованими державою пільгами та соціальними послугами.

Так Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" визначено категорії осіб, яким надається статус ветеранів війни та перелік пільг, на які вони мають право.

Рішення про надання (відмову у наданні) статусу учасника бойових дій приймається відповідними комісіями.


Рішення про надання (відмову у наданні) статусу особи з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей  загиблих (померлих) ветеранів війни, Захисників і Захисниць України віднесено до компетенції структурних підрозділів соціального захисту  з питань ветеранської політики, в тому числі, районних у місті рад за зареєстрованим місцем проживання (перебування) або за адресою фактичного місця проживання (для внутрішньо переміщених осіб).

Статус особи з інвалідністю внаслідок війни надають особам (як військовим, так і цивільним), яким за висновком медико-соціальної експертної комісії  встановлено відповідну групу інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією рф проти України. 
    
    Для надання статусу особи з інвалідністю або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України заявник подає до місцевого структурного підрозділу з питань ветеранської політики заяву та відповідний пакет документів.

    Заява може подаватися: 

  • у паперовій формі через центр адміністративних послуг;
  • в електронній формі заявниками з числа членів сімей осіб засобами Порталу Дія (для законних представників або уповноважених осіб зазначених осіб за наявності технічної можливості) або засобами Єдиного державного реєстру ветеранів війни (далі – Реєстру).

    До членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, ветеранів війни належать:

  1.    батьки;
  2.    один із подружжя, який не одружився вдруге, незалежно від того, виплачується йому пенсія чи ні;
  3.    діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
  4.    діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  5.    діти, обоє з батьків яких загинули або пропали безвісти;
  6.    утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

    Подати заяву в електронній формі засобами Порталу Дія може громадянин України, засобами Реєстру - громадянин України, іноземець або особа без громадянства (за наявності реєстраційного номера облікової картки платника податків). 

    Внаслідок надання необхідного пакету документів видається посвідчення. Посвідчення є документом, що підтверджує статус ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) Захисників чи Захисниць України, на підставі якого надаються відповідні пільги і компенсації.
    
    Перелік пільг для ветеранів війни визначено статтями 12-16 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", а саме:

  •   на одержання ліків, зубопротезування, медичне обстеження і диспансерізацію;
  •   на користування житлово-комунальними послугами;
  •   проїзд всіма видами транспорту;
  •   підвищення до пенсії та інші.

Хто саме має право на пільги на користування житлово-комунальними послугами та в якому розмірі?

Отримати пільгу можуть:

  •   учасники бойових дій — у розмірі 75%;
  •   особи з інвалідністю внаслідок війни — у розмірі 100%
  •   члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни — у розмірі 50%.

До членів сім'ї пільговика під час надання пільг належать особи, на яких поширюються пільги, а саме:

  •   дружина або, відповідно, чоловік;
  •   їхні неповнолітні діти; 
  •   їхні неодружені повнолітні діти за умови, якщо вони є особами з інвалідністю з дитинства першої та другої груп; 
  •   особи з інвалідністю першої групи;
  •   той, хто проживає з особою з інвалідністю внаслідок війни першої групи, доглядає за нею (за умови, що особа з інвалідністю не перебуває у зареєстрованому шлюбі);
  •   непрацездатні батьки та особи, які знаходяться під опікою або піклуванням того, хто має право на пільги й проживає разом з нею.

Як отримати пільгу на житлово-комунальні послуги?

    Після отримання пільгового посвідчення ветерану слід звернутися до Пенсійного фонду України.


    Для цього існує декілька способів:

  • особисто звернутись до сервісного центру Пенсійного фонду України;
  •  надіслати заяву поштою або оформити пільги онлайн через вебпортал електронних послуг ПФУ.

    При поданні заяви потрібно надати паспорт, документи, які підтверджують право на таку пільгу, обліковий номер реєстраційної картки платника податків.

    Якщо людина має пільги за кількома законами, то інформацію про неї, як пільговика, вносять до реєстру за всіма підставами, однак обрати можна лише одну пільгу. 
    
    Оформлення пільги онлайн спрощує саму процедуру, позбавляє людину клопоту у відвідуванні кабінетів та відстоювати черги.

Ганна БУТЕНКО, начальник відділу УПСЗН виконкому Металургійної районної у місті ради