Новини

Енергетичному серцю підприємства – 90 років!

Таким серцем на ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» є всі підстави називати його теплоелектроцентраль, якій днями виповнилося вже 90 років. Так, саме стільки років  минуло відтоді як на підприємстві було пущено перший паровий котел на ТЕЦ-1.


Стабільний ритм биття енергетичного серця, відсутність у нього будь-яких ознак аритмії, завжди мали велике значення для підприємства, але в наш час все це набуло особливої ваги, враховуючи проблеми та негаразди з зовнішнім електропостачанням внаслідок постійних ворожих ударів по енергосистемі нашої країни.


Тож 90-річчя рідного підрозділу теплоенергетики зустрічають з настроєм, в якому превалюють зосередженість на роботі, готовність до можливих екстремальних ситуацій та бажання якнайскорішого повернення миру на українську землю. 


«Я працюю на ТЕЦ-2 вже понад 16 років, - розповів старший машиніст котельного обладнання котельного цеху Анатолій Бондаренко. - Починав машиністом-обхідником, заочно, як то кажуть, без  відриву від виробництва закінчив Металургійну академію, плануючи стати спеціалістом з ремонту енергетичного обладнання. Але зрозумів, що мені більше до вподоби бути серед тих, хто займається експлуатацією. Ось так і доріс до «звання» старшого машиніста.  

Іншої роботи для себе сьогодні і не уявляю, хоча, до речі, за першою освітою я – інженер-технолог харчової промисловості. 


На жаль, сьогодні у нашій роботі значно додалося складнощів у порівнянні з тим, як ми працювали за мирного часу. Приходиш на зміну – і не знаєш, чого очікувати, бо все може трапитися, зважаючи як часто тепер відбуваються стрибки напруги. Нестабільна робота електрообладнання негативно дається взнаки і на роботі котлів, підвищується ризик виникнення несправностей в автоматиці, тож потрібно все максимально пильнувати, щоб запобігти серйозним аваріям. 

люди


З нагоди 90-річчя ТЕЦ хотілося б побажати нашому колективу і надалі залишатися дружнім, згуртованим. Потрібно триматися один одного, поважати та цінувати, бо тільки так можна подолати ті складнощі, яких зараз так багато у нашому нинішньому житті. 


Як член ПМГУ, можу відзначати, як багато робила і робить для об`єднання людей Профспілка. Пригадую, як ми в минулому виходили на організовані нею мітинги з вимогою підвищення зарплати, як я брав участь в спортивних змаганнях, а саме з гирьового спорту в рамках Спартакіади підприємства, організатором якої теж виступала Профспілка. Знаєте,  коли ти є учасником таких заходів, то особливо відчуваєш силу колективних, командних дій».


«А я ось би побажав Профспілці більш рішуче відстоювати права та інтереси працівників, захищати кожного спілчанина, - приєднався до розмови машиніст центрального теплового щита управління паровими турбінами турбінного цеху ТЕЦ-2 Сергій Резнік. - По своїй роботі, а я працюю тут ще з 2006 року, а на нинішній посаді – з 2009 року, ми бачимо, що одна людина, кожний з нас, може дуже впливати на загальний підсумковий результат. Тобто кожний  з нас є важливим на своєму робочому місці, бо у кожного своя зона відповідальності, своє коло обов’язків, які потрібно виконувати так, щоб не підставляти інших».

люди

 


За словами Сергія, за період повномасштабної війни він разом зі своїми колегами дуже добре переконався в тому, наскільки багато залежить від кожного з них, від його вміння швидко приймати відповідальні рішення в умовах обмеженого часу. Серйозними іспитами на професійну майстерність для всіх них, зокрема, стали так звані блекаути, коли підприємство повністю відключалося від зовнішнього електропостачання і переходило на електрозабезпечення виключно завдяки роботі в автономному режимі власних ТЕЦ-1 та ТЕЦ-2.

Сам Сергій під час перебування на зміні вже двічі потрапляв в такі надзвичайні ситуації. Тоді, щоб втримати все під контролем, було необхідно екстрено підключати резервне обладнання замість того, яке залишалося без живлення через падіння напруги.


Як відомо, в наш час на багатьох виробництвах покладають певні надії на спроможність жінок замінити на робочих місцях працівників-чоловіків, що стали на захист України від ворога. І колектив теплоенергетиків не є тут винятком, - переконався автор цих рядків. 


«Я працюю на ТЕЦ недовго, тільки два роки,  - поділилася машиніст-обхідник живильних електронасосів турбінного цеху ТЕЦ-2 Альона Пазон. – Коли дізналася, що можна влаштуватися сюди на роботу, то довго не вагалася, і про це аж ніяк не жалкую. Більш досвідчені колеги підтримують, допомагають. Так що налаштована і далі тут працювати, от хоча б і до наступного нашого – вже сторічного - ювілею!».

люди

 


ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» вітає колектив теплоелектроцентралі з 90-річям своєї роботи, бажає стійко витримати всі іспити нинішнього нелегко часу і дякує кожному за сумлінну працю, яка допомагає всім нам, попри всі обмеження в електропостачанні, бачити перед собою світло надії...
 

 

Віктор БІЛИК, фото автора