Новини

Фасоночавуноливарний цех відзначив 90-річчя

Цими днями разом з усім «АрселорМіттал Кривий Ріг» святкував  поважний 90-річний ювілей і один  з найстаріших цехів нинішнього Ливарно-механічного заводу.


Так, фасоночавуноливарний цех «ЛМЗ», як і Криворізький металургійний завод, до складу якого він спочатку входив, став до роботи ще в далекому 1934 році. За ці дев’ять десятиліть ФЧЛЦ довелось пережити різні часи, зокрема, евакуацію у  роки Другої світової війни до  Нижнього Тагілу. Як розповідали старожили, під час тієї війни на територію цеху прилетіла авіабомба і його потім довелось відновлювати. А певний час окупанти-німці тут ремонтували свої танки…


Зараз українці борються з іншим ворогом. Зрозуміло, що війна неабияк впливає на усю металургійну галузь, підприємство й роботу цеху тощо. В першу чергу, через мобілізацію значно зменшився його колектив – зі 124 працівників зараз лишилось трохи більше 90-та. Але в цеху намагаються справлятись з виробничими задачами, навіть у такому складі.

люди


Цех є надійним постачальником змінного обладнання та запчастин для основних підрозділів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг». Виробляє на замовлення як традиційну лінійку продукції чавунного та кольорового лиття, так і специфічні вироби.

люди


«Особливість нашої роботи полягає в тому, що, коли на виробництві потрібна якась запчастина чавунна чи з кольорового металу, то все починається з нашого цеху. Звичайні, стандартні запчастини підприємство може закупити у постачальників, а ось до нас звертаються зі специфічними запитами. Якщо дозволяють наші можливості, ми беремося за виробництво таких замовлень», – відзначає начальник ФЧЛЦ Геннадій Давиденко.


У цеху виливають молольні кулі діаметром 120 мм для рудозбагачувальних фабрик гірничого департаменту, виробляють гальмівні колодки для залізничних цехів та інші вироби.


«Ми не забезпечуємо усіх потреб рудозгабачувальних фабрик, але коли почалась війна – саме звідти ми стали отримувати основні замовлення. Завдяки цьому, і наш колектив не лишився без роботи, і ми допомогли гірничо-збагачувальному комплексу. Торік мали також велике замовлення – виливали холодильні плити для ремонту доменної печі №6», – розповідає Геннадій Давиденко.


Геннадій Давиденко очолює цех з 2009 року, а прийшов на виробництво 24 роки тому змінним майстром. Згадує своїх наставників, які підтримували і наставляли професійною порадою. Каже, старших колег, яким хочеться сказати окремі слова вдячності, багато. Як і надійних, професійних та відданих своїй роботі і колективу працівників, які вже не один десяток років трудяться у цьому підрозділі. Вони є стрижнем і душею цього колективу. Серед таких - старший майстер плавильної дільниці електропечей Володимир Козеренко, який працює у ФЧЛЦ більше 30 років, модельник, бригадир Геннадій Барвінський, старший майстер Сергій Іванюк, стрижневик ручного формування Вікторія Козловська, сталевар Віталій Григоренко, формовщик ручного формування Юрій Бондаренко, плавильник металу Юрій Познанський... І цей список імен можна продовжити.   


З нагоди ювілею у цеху провели невеличкі урочистості та  нагородили 14 працівників відзнаками Ливарно-механічного заводу.


В.о. директора ТОВ «Ливарно-механічний завод» Жеватченко Сергій Миколайович вручив найвищу нагороду підприємства – нагрудний знак «Честь і гордість ТОВ «Ливарно-механічний завод» модельнику дерев’яних моделей (бригадиру) Геннадію Барвінському.

люди


ПО ПМГУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» також не залишився в стороні. Заступник голови ПО ПМГУ Тетяна Пріцкау тепло привітала всіх присутніх зі святом, подякувала за багаторічну, сумлінну роботу і вручила грамоти з виплатою грошової премії, футболки та кепки з символікою ПО ПМГУ та сертифікати гіпермаркету «Епіцентр» працівникам цеху – членам ПО ПМГУ.

 

Юлія КОЗАК