Новини

Кузня кадрів та її ковалі (частина друга)

60-річний ювілей цеху блюмінг став доброю нагодою, щоб краще познайомитися з новим профспілковим лідером цього підрозділу – Наталею Кожевніковою, яку в цьому році обрали головою цехового комітету ПМГУ.

 

Продовжувачка династії


 Старший машиніст крана Наталя Кожевнікова багато чула про підприємство, на якому зараз працює, та про його Профспілку ще з дитинства.


«І досі приємно згадувати як дівчиною-школяркою під час літніх канікулах відпочивала в дитячому таборі «Буревісник» на Азовському морі. До «Буріка» я відчувала справжню любов і була готова не розлучатися з ним все літо, - розповідає Наталя, -і моє бажання про такий літній відпочинок часто здійснювалося, бо путівки в дитячій табір для мене могли взяти і мати, і дідусь з бабусею».


Так, було цікаво дізнатися від Наталі, що вона є представником вже третього покоління у трудовій династії, яку започаткували її дідусь та бабуся – Георгій та Тамара Шепеленки. Дідусь працював на тодішньому Новокриворізькому ГЗК, нині - гірничому департаменті в складі «АрселорМіттал Кривий Ріг» - водієм, бабуся – дозувальником гарячого повертання на агломераційному виробництві. А мати Людмила працювала на підприємстві буфетницею.  При цьому в рудоуправлінні ГД і досі працює екскаваторником дядько Сергій – брат матері.


«Взагалі, про свого дядька я можу розповідати дуже багато, бо він дуже цікава творча людина, - ділиться Наталя, - як дядько – він просто «супер», я завжди могла розраховувати на його підтримку, коли вона була мені потрібна. Так, саме дядько Сергій допоміг мені відстояти свій вибір, коли прийшла пора вирішувати де і на кого навчатися після школи, щоб потім працювати за цією професією. Бабуся дуже хотіла, щоб я, як і моя мама, обрала для себе сферу торгівлі.


Але у мене до торгівлі, як то кажуть, душа не лежала, я бачила себе не за прилавком, а в кабіні крана. І в тому, що я зробила правильний вибір, коли, не послухавшись бабусі, пішла вчитися в профтехучилище на кранівницю, я на сто відсотків переконалася, потрапивши на виробничу практику саме  на блюмінг. Пратцен крани, які тут використовуються, викликали у мене таке захоплення, що я дивилася на них, як зачарована. Їхня робота нагадувала мені танок, здавалося, що вони, немовби, кружляють у вальсі. Тож працювати на цих кранах стало моєю мрією».


І ця мрія Наталі здійснилася, щоправда, не відразу. Спочатку після профтехучилища, яке вона, до речі,  закінчили з червоним дипломом, її чекала робота на кранах агломераційного виробництва нашого підприємства. Було це в 1999 році.  Потім Наталя працювала машиністом крана в СПЦ-2. А ось на блюмінг вона прийшла в 2011 році після перебування у так званій декретній відпустці, в якій не гаяла час, а подбала про підвищення рівня своєї освіти, вступивши на навчання до політехнічного технікуму.


З того часу Наталя освоїла роботу на кранах всіх видів, які є на блюмінгу. І ось вже майже як сім років вона працює на посаді старшого машиніста.


Службові обов’язки на цій посаді передбачають постійний контакт з працівниками кранової служби, які зайняті на різних дільницях цеху і складають колектив, що налічує понад півтори сотні людей. Тож, коли ти працюєш старшим машиністом крана, навіть, при бажанні – просто неможливо перебувати, так би мовити, «в затінку», ти весь час знаходишся на виду у значної кількості людей.


Все це, як вважає Наталя, і сприяло тому, що в цеху її почали просувати і по профспілковій лінії. Спочатку обрали до складу цехового комітету ПМГУ, який в той час очолював Віталій Бурьянский, а потім сам Віталій, коли звільнявся з роботи, запропонував профактиву блюмінга підтримати кандидатуру Наталі для обрання новим головою цехкому. І така пропозиція знайшла повну підтримку серед колег-спілчан.

люди

 

Те, що дає наснагу для життя


«Я дуже вдячна колегам за таку довіру, а ще більше за те, як вони намагаються мені допомагати в роботі на чолі нашого цехкому, - зазначає Наталя. – Я тут навіть не можу сказати, що хтось, ось конкретно ці люди, є моїми найближчими помічниками. Не хочу нікого виділяти, бо допомагають у профспілковій роботі, насправді, дуже багато людей. Звертаються до мене наші спілчани з різними ідеями, пропозиціями, не соромляться їх висловлювати.


Ось так, наприклад, виник у нас задум провести в цеху конкурс дитячого малюнку «Мої батьки на роботі». Взяти в ньому участь зможуть діти наших працівників-спілчан. З конкурсних робіт ми плануємо організувати в цеху таку собі виставку, і кожний учасник конкурсу має отримати приз.


Так, сьогодні такі часи, що в першу чергу всі ми намагаємося якось підтримати наших військових. І це зрозуміло, бо всі вони заслуговують на нашу безмежну вдячність за те, що вони нас захищають. Але, якщо спитати наших воїнів, то впевнена: багато з них скажуть, що вони зараз ризикують власним життям, насамперед, заради майбутнього власних дітей.


Тож я переконана, що, попри всі обставини, ми не повинні обходити увагою наших дітей, їм зараз дуже не вистачає таких спеціально влаштованих для них заходів, тих же дитячих таборів, з їхнім насиченим життям, які ми мали під час свого дитинства. Тому організовуючи дитячий конкурс ми хотіли мотивувати наших спілчан пам’ятати, що вони працюють в значній мірі заради дітей, щоб мати можливість їх виростити, але при цьому діти дуже чекають на них з роботи, їм дуже потрібне спілкування з батьками.


Хочу побажати усім нашим спілчанам, які є батьками, щоб їхні діти так їх надихали, як, наприклад, відчуваю це я завдяки своїй доньці Марії. Вона у мене зараз навчається в медичному коледжі, займається в театральній студії, живе мріями про те, як в майбутньому стане лікарем. Ось дивлюсь я на неї і це додає мені сил, як то кажуть, наснаги до життя в нинішній нелегкий час.

люди


Пригадую як ми разом відкривали для себе нові горизонти за мирних часів, зокрема, завдяки нашій Профспілці, яка тоді організовувала екскурсії та тури вихідного дня. Ось так ми з донькою дізналися, яка то романтика засинати в наметі посеред чудової природи  – такої, як на блакитних озерах біля Вільногірська, або на Кінбурнській косі.

люди


Саме під час цих поїздок я переконалася: профспілка – то не тільки про матеріальну допомогу в складних життєвих ситуаціях. Так, дуже добре і важливо, що сьогодні нашим спілчанам надається допомога, коли вони потребують дороговартісного лікування,  коли їм необхідно приводити до ладу власне житло, що постраждало внаслідок ворожих ракетних ударів.


Але все ж профспілка – це ще й можливість знайти нових друзів, відчути себе часткою дружньої згуртованої спільноти. І така об’єднувальна «місія» профспілки, на мій погляд, теж є дуже важливою».

 

Віктор БІЛИК, фото автора та надане Наталею Кожевніковою