Новини

Профтехосвіта: нові знання – для педагогів

30 вересня в нашій країні відзначається Всеукраїнський День бібліотек. І незадовго до цієї дати до науково-технічної бібліотеки ПАТ «АрселорМтітал Кривий Ріг» завітали чисельні гості  - представники педагогічних колективів закладів професійно-технічної освіти, що діють у нашому місті.

k.lb


І прийшли ці гості, як годиться, не з пустими руками.  Один з організаторів цього візиту – відомий в нашому місті громадський активіст, ветеран профтехосвіти, методист Навчально-методичного центру ПТО у Дніпропетровській області Віталій Сапіга – передав в дар бібліотеці кілька книжок місцевих криворізьких авторів.

люди


Після ознайомлення з бібліотекою делегація педагогів, екіпірувавшись в спецодяг, відвідала також і безпосередньо виробничу територію «АрселорМіттал Кривий Ріг». Зокрема, представники профтехосвіти побували в Тренінг-центрі з безпечного виконання робіт, де оцінили які можливості мають арселорівці та підрядники підприємства  для якісної підготовки до робіт підвищеної небезпеки, здобуваючи та закріплюючи необхідні навички в умовах, максимально наближених до виробничих.

люди


Ознайомилися представники профтехосвіти і з роботою цеху металоконструкцій Ливарно-механічного заводу.

люди


За словами Віталія Сапіги, на сьогодні є всі підстави говорити про вагомі здобутки в розвитку системи профтехосвіти на Криворіжжі. Так, в місті успішно функціонують, підтримуючи постійні ділові контакти з роботодавцями, серед яких – і «АрселорМіттал Кривий Ріг», такі освітні заклади, як Центр професійної освіти металургії та машинобудування, ціла низка ліцеїв – Інгулецький професійний, гірничо-металургійний, транспортно-металургійний, гірничо-технологічний ті інші, зі створеними на їхній базі новітніми навчально-практичними центрами, де готують фахівців для металургії, машинобудування, електротехнічної та будівельної галузей. В цих закладах сформувалися високопрофесійні педагогічні колективи, там працюють чимало викладачів, майстрів виробничого навчання, керівників, яких можна назвати справжніми талантами в своїй сфері.


Але в той же час все ж не можна стверджувати, що в системі профтехосвіти немає ніяких проблем. Останнім часом на адресу закладів ПТО від роботодавців надходять досить серйозні зауваження. Не задовольняє роботодавців певна невідповідність змісту професійної освіти вимогам сучасного ринку праці, характерна для багатьох закладів застаріла навчально-матеріальна база, що не дозволяє здобувачам освіти відпрацьовувати всі технологічні операції на рівні навичок, недостатня мотивація учнів щодо вивчення інноваційних виробничих технологій, з якими їм доведеться мати справу, коли вони підуть на роботу за набутими професіями.


Але вирішити ці проблеми самостійно заклади ПТО просто не в змозі. Це можна зробити тільки на основі соціального партнерства, а саме – поглиблення співпраці та взаємодії між закладами профтехосвіти та роботодавцями. Тільки таким шляхом можна домогтися, щоб навчальний процес підготовки робітничих кадрів став максимально орієнтованим на потреби та вимоги сучасного ринку праці.


 Саме в такому напрямку і прагне сьогодні діяти методична служба – НМЦ ПТО у Дніпропетровській області, представником якої є такий ентузіаст своєї справи, як Віталій Сапіга. Ця служба системно співпрацює з роботодавцями, серед яких – і «АрселорМіттал Кривий Ріг», забезпечуючи формування нових підходів в організації навчально–виробничого процесу.


Один з таких підходів полягає в усвідомленні того, що не тільки для майбутніх представників робітничих професій, які зараз навчаються в закладах ПТО, а й для їхніх наставників-педагогів є дуже важливим нерозривне поєднання теорії та практики, тобто і педагогам потрібно поглиблювати свої знання, постійно їх оновлювати, знайомлячись безпосередньо на виробництві з новітніми ефективними технологіями, сучасними стандартами щодо охорони праці тощо.


«Забезпечення наших педагогів новими знаннями є дуже важливим чинником для досягнення нашої мети – оновлення та осучаснення змісту професійної освіти», - зазначив Віталій Сапіга.


В рамках такої програми дій і було організовано вище згадані відвідини «АрселорМіттал Кривий Ріг» представниками педагогічних колективів місцевих закладів профтехосвіти. По завершенню цього заходу, який пройшов у форматі виробничої екскурсії – практикума, його учасники отримали відповідні сертифікати на підтвердження набутих ними нових знань.

люди

 

Віктор БІЛИК, фото автора та надані учасниками заходу